Top Left Background
Bottom Right Background

Bij voortijdige beëindiging van het leasecontract dien je een zogeheten afkoopsom of voortijdige opzegvergoeding te betalen. Deze opzegvergoeding (sommigen noemen het de opzegboete) wordt berekend op basis van de leaseprijs en de resterende maandtermijnen. Van dit bedrag geldt vaak een percentage als afkoopsom (volgens Keurmerk Private Lease is dit standaard 50%).

Hieronder kun je zelf de afkoopsom van jouw private lease auto berekenen. In de calculator kun je met de maandtermijnen en leaseprijs de afkoopsom binnen 2 minuten berekenen. Wil je meer informatie over hoe jouw leasecontract opzeggen in zijn werk gaat? Lees het hier.

Geen boete betalen? Verstandiger is jouw auto aanbieden ter overname op ons platform!

Andere berekeningsmethoden opzegvergoeding private lease

  • Je betaalt een percentage van de resterende maandtermijnen wanneer je jouw leasecontract wil opzeggen. Dit ligt tussen de 30% en 50% afhankelijk van de leasemaatschappij. Eerder inleveren van jouw private lease auto kan dus een duur grapje zijn als je dit aan het begin van het contract doet. Wanneer je jouw auto 2 jaar eerder inlevert en de maandtermijn is 500 euro betaal je dus bij een contract van 4 jaar al 24 * (50% * 500) = 6000 euro!
  • Andere optie is je betaalt het verschil met wanneer je contract had gehad voor de termijn die je nu hebt gereden. Dus als je 2 van de 4 jaar hebt gereden en de maandtermijn bij een 2-jarig contract was 650 euro betaal je 24 * (650 – 500) = 3600 euro.

Je kunt vaak zelf kiezen welke optie je neemt, de leasemaatschappij kiest ook vaak de voordeligste optie voor jou. Een auto eerder inleveren kan dus makkelijk wanneer je de opzegvergoeding betaald, maar bereken zelf even eerst wat deze opzegvergoeding precies is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Dit wordt ook wel eens het afkopen van het private lease contract genoemd.

Voorkom een hoge opzegvergoeding. Verstandiger is jouw auto aanbieden ter overname op ons platform. 

Plaats Advertentie

Plaats nu een gratis advertentie en zorg dat jouw leasecontract wordt overgenomen. Overname van een leasecontract is snel geregeld met de leasemaatschappij en je bent veel goedkoper uit dan bij het voortijdig beëindigen van jouw lease.

Opzegvergoeding volgens Keurmerk Private Lease

In artikel 47 van de aanvullende voorwaarden van het private lease keurmerk staat eenzelfde berekening als punt 1 hierboven. De exacte passage is:

Artikel 47. Hoe wordt de hoogte van de opzeggingsvergoeding bepaald bij opzegging na het eerste jaar?

“…Bij opzegging tegen het begin van het tweede jaar van de leaseperiode of tegen een latere dag geldt voor de opzeggingsvergoeding het volgende. Bij eerdere opzegging bepaalt artikel 48 de hoogte van de opzeggingsvergoeding.
1. Berekening
In de Aanvullende voorwaarden is een regeling opgenomen waaruit u kunt opmaken hoeveel de
opzeggingsvergoeding zal bedragen.
A. De opzeggingsvergoeding kan worden bepaald op een vast percentage (50%) van het bedrag van de gezamenlijke
termijnbedragen die u zonder de opzegging nog zou moeten betalen.

Dit houdt in dat je dit percentage eenvoudig kunt invullen in de calculator hierboven en kunt uitrekenen hoe hoog de afkoopsom ongeveer zal zijn van jouw private lease contract.

Bekijk ook onze andere handige calculators, zoals de Financiele Check calculator!

Goto Top

Recent News

Other News

Deze website gebruikt cookies. Wanneer je doorgaat, gaan we er vanuit dat je akkoord bent.  Meer info