
Elektrische Private Lease Auto’s: alle bijkomende kosten
Een elektrische private lease auto is natuurlijk leuk, maar je moet dan wel rekening houden met de bijkomende kosten. Hiervan zijn de laadpaal en de laadpas de belangrijkste. Beide zijn onmisbaar bij het berijden van een elektrische auto en zitten standaard niet altijd in de maandprijs. In dit artikel onderzoeken we deze twee om te kijken wat het kost bij verschillende aanbieders.
Laadpas
De laadpas stelt je in staat om te ’tanken’ bij alle oplaadpunten in Nederland. Je hebt dit pasje nodig om langs de laadpaal te swipen en het opladen te laten beginnen. De daadwerkelijke stroomkosten worden achteraf maandelijks in rekening gebracht, erg makkelijk dus. Een zoektocht op de website van aanbieders laat zien dat de laadpas 2,50 euro / maand kost bij Arval. Bij Alphabet staat de hoogte van de extra kosten niet vermeld, maar wel dat deze er zijn.
Laadpaal
Wil je het liefst thuis je auto kunnen opladen? Dan dien je een laadpaal aan te schaffen. Een vrij dure aanschaf om los te kopen, namelijk zo rond de 1000 euro. Ook kunnen er bijkomende kosten zijn voor het aanpassen van de meterkast (toevoegen van extra groep) om de hogere stroomvraag op te kunnen vangen. Veel aanbieders kunnen de laadpaal bij de elektrische private lease auto leveren, de kosten worden dan in het maandelijkse bedrag verrekend (hoger dus).
Afbouwende subsidie
Dit is misschien wel de belangrijkste bijkomende kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien. Doordat de overheid de subsidie op elektrische auto’s afbouwt tot 2025, kan het maandbedrag worden verhoogd tijdens het private lease contract. Dit staat vaak enkel vermeld in de kleine lettertjes van het contract, hier dien je erg goed op te letten! Als je nu een 4-jarig contract afsluit kan het dus zijn dat het maandbedrag elk jaar wordt verhoogd evenredig aan de afbouwende subsidie op elektrische auto’s.
Wil je een elektrische auto private leasen? Bekijk dan eens deze Tesla Model 3, voor 699 euro / maand.