Zakelijke versus private lease
Zakelijke lease bestaat al een hele poos. Private lease ook, maar is pas de laatste jaren echt populair geworden. Waarom zou je voor private of zakelijke lease gaan kiezen? Wij zetten alle voor- en nadelen van elke vorm even op een rij.
Zakelijke lease
Niet iedereen krijgt ‘een auto van de zaak’, maar als je dit wel krijgt is dit dus een zakelijke of operational lease auto. Meestal krijg je een bepaald leasebudget bij jouw functie, waar je voor kunt shoppen bij de leasemaatschappij. De voordelen van een zakelijke lease auto zijn de tankpas die je er vaak bij krijgt, waardoor de benzinekosten door jouw bedrijf gedragen worden. Hierbij krijg je dan een aantal privékilometers per jaar. Als je ervoor kiest om helemaal niet privé te gaan rijden, dan hoef je ook geen bijtelling te betalen. En juist deze bijtelling die vaak vergeten wordt, is iets dat bij zakelijke lease er nog bij komt. Hoe hoog deze is verschilt per auto en is gekoppeld aan de fiscale waarde en de uitstoot.
Private lease
Bij private lease betaal je geen bijtelling (deze zit in de prijs inbegrepen). Daardoor lijkt private lease duurder dan een zakelijke lease auto, maar juist omdat dit een ‘all-in’ prijs betreft hoeft dit dus niet zo te zijn. Veel leasemaatschappijen geven tegenwoordig ook aan hoe duur eenzelfde auto is in de zakelijke en in de private lease. Verder zitten aan een private lease contract dezelfde lusten en lasten als een zakelijk leasecontract, en je dient bovendien zelf de benzine te betalen.
Wanneer je de keuze hebt uit zowel zakelijke als private lease, kun je voor zakelijke lease gaan als je ook een tankpas krijgt. Wanneer je een duurdere auto kiest dan jouw leasebudget, dien je een eigen bijdrage te betalen. Voordeel is wel weer dat je de eigen bijdrage kunt aftrekken van de bijtelling. Echter geldt voor beide type contracten dat je er nog steeds niet eenvoudig vanaf kunt. Een oplossing is het contract aan te bieden bij ons, zodat je gemakkelijk iemand vindt die jouw contract wil overnemen.